Loader
  • Endüstriyel Çözüm Ortağınız
Güvenli ve daha az hasarlı bobin stoklaması

Tekerleğin icadından beri insanoğlu yuvarlak objelerin daha kolay ve daha basit bir şekilde hareket ettiğinin farkındadır. Şimdiki nesil araçlar yüksek hızlara çıkabilirler ve sahip oldukları mükemmel fren sistemleri sayesinde de güvenli bir şekilde durabilirler.

Güvenli ve daha az hasarlı bobin stoklaması

20.03.2017

Bobin stoklamada ise, istifleme sırasında yüksek standartlar ve güvenirlik neredeyse tamamen dikkate alınmamaktadır. Birçok depoda her an hareket edebilecek tonlarca ağırlıktaki bobinlerin stoklanması için sadece tahta takozlar kullanılmaktadır. Unutulmamalıdır ki, bobinlerde arabalardaki gibi gelişmiş fren sistemleri mevcut değildir.

Günümüzde bobinlerin depolanması ve nakliyatı sırasında istenilen yüksek kalite standartlarına paralel olarak, güvenli ve hasarsız stoklamaya olan gereksinimde artmıştır. Bu yönelimde en büyük pay otomotiv sektörünün ihtiyaçlarına aittir. İnce sacların kalite gereksinimi için hızlıca artan ve devam eden bir süreç vardır. Bu sebeple, örnek olarak depolarda stoklanan bobinlerin paslanmayı önlemek amacıyla ortamın ısı ve nem kontrolü yapılmaktadır.Buna ek olarak iyi bir stoklama sistemi de, hem kalitede artış hemde çalışanlar için güvenli bir çalışma ortamının oluşmasını sağlar.

3-S Mühendisliğin Türkiye Temsilciliğini yürüttüğü KLP-Lankhorst firmasının son yıllarda geliştirdiği flexible rulo stoklama sistemi Roll- Stop Türkiye’de de pek çok firmada kullanılmaya başladı.

İstiflenen Bobinlerin Yıkılmasına Etken Olan Faktörler Nelerdir?
Emniyetli bir bobin istiflenmesinin sağlanması ve yıkılmalara sebebiyet verilmemesi için incelenmesi gereken 3 önemli faktör vardır.

1.Yatay Kuvvetler

Şekil 1. Yere sabitlenmemiş takozlar bobinlerin kaymasını önlemekte yeterli değildir.
Genelde bobin istiflenmesi sırasında zemin ve tahta takozların birbirleriyle etkileşimi sonucu oluşan sürtünme kuvvetinin, bobinlerin sabit bir şekilde istiflenmesi için yeterli direnci sağlayabileceği düşünülür. Ancak ikinci sırasındaki bobinin ağırlığını 15 ton olarak düşünürsek, alttaki bobine yaklaşık 13 tonluk bir yatay kuvvet etki eder. Bu nedenle sıradan bir tahta takoz kullanarak bobin depolanması asla ortamda çalışanlar için güvenli değildir ve maalesef bu tarz depolamalarda can kayıplarına varan kazalar yaşanmıştır.

 

Şekil 2. Çok düşük eğim açısına sahip takozlarda bobinin takozdan atlayarak kayması mümkündür.2. Bobinlerin Atlaması
İstiflenmiş bobinlerin yıkılmasına ikinci faktör olarak , bobinin takozu aşarak kayması gösterilebilir. Bu durum çok düşük eğim açısına sahip takozlarda yatay kuvvetlerin bobini itmesi sonucu görülür. KLPLankhorst firmasının Ar-Ge çalışmaları sonucu bobin depolanmasıiçin en uygun takoz eğim açısı ve yüksekliği belirlenmiştir.

3. Takoz Malzemesi
Bobin istiflenmesinde karşılaşılan problemlerle ilgili olarak, üçüncü önemli faktör ise takozun yapıldığı malzemedir. Takta takozlar sabit bir yükü taşımada başarılıdır, fakat çarpmalar karşısında kolayca kırılabilirler. Tahta takozlar çabuk hasar görür ve stok sahasının zemininde bulunabilecek yağları emerler. Metal takozlar ise her ne kadar yüksek taşıma kapasitesine sahip olsada metal-metal etkileşimi ile hem saha zeminine aşırı bir
basınç oluşur hem de stoklama sahasındaki bobinlerin zarar görmesi söz konusu olur.

Bu durumda plastik takozların tercih edilmesi avantajlı gözükmektedir. Ancak kullanılacak plastik takoz hem esnekliği sayesinde bobine hasar vermemeli hem de yüksek taşıma kapasitesine sahip olmalıdır. KLP-Lankhorst firmasının üretmiş olduğu plastik takozlar bu özelliklerin yanında 10 yıla kadar sorunsuz kullanım süresini de garanti etmektedir.

KLP-LANKHORST RollStop Sistemi
Klp-Lankhorst RollStop Sistemi ile size maksimum derecede esnekdeğiştirilebilir ve güvenli bir stoklama sistemi sunmaktadır. Rulolarınız 3 sıraya kadar üst üste stoklanabilir.

RollStop sistemi 4 basit parçadan oluşmaktadır: ray, bağlantı elemanı, spacer ve takoz. Bu dört parçanın kurulumu çok basit bir şekilde yapılmaktadır. RollStop sisteminde bulunan rayların özel yuvaları bulunmaktadır ve takozları bu yuvalar üzerine yerleştirilir ve hareket ettirilebilir. Takozlar arasındaki mesafe bobinlerinizin çapına göre kolayca ayarlanabilir.

Rollstop sisteminin 2 farklı tipi bulunmaktadır. Bunlar RS40 ve RS100 ‘dür. Her iki sistemde üst üste 3 sıraya kadar rulo stoklamaya imkan vermektedir. RS40 sisteminde üç sıra toplam 40 ton rulo stoklanabilmektedir, RS 100 sisteminde ise toplam 100 ton rulo stoklanabilmektedir. RollStop sisteminin özellikleri ve avantajları;
3 kata kadar %100 güvenli stoklama sahası kullanımı

  • Minimum miktarda ileri-geri takoz hareketi
  • Tahta ve demir takozlara göre daha fazla rulo stoklama imkânı
  • Stoklanan rulolarda sıfır markalama
  • Çelik profil ihtiyacı yok
  • Sistemi yere monte etmeye gerek yok
  • Rulolardan dökülen yağın toplanarak fabrika içi kirliliğin önlenmesi
  • Tek seferlik
Whatsapp Destek
Çevrimiçi